Close
Claus Thomsen

CLAUS THOMSEN

RYGSKADE AFBRØD KARRIEREN

Claus Thomsen var et af 1990’ernes helt store stjerneskud, der forståeligt nok var stillet store forventninger til efter hans debut som 18-årig for AGF i 1988 med sejren på 3-2 over Brøndby på Aarhus Stadion. Den alsidige og teknisk stærke spiller på både midtbane og i forsvaret fik brat afbrudt en lovende karriere i både udland og på landsholdet, da han i en alder af kun 31 år blev erklæret fodboldinvalid i 2002 med en permanent ryglidelse, mens han spillede i tyske Wolfsburg.

-Jeg er helt afklaret med, at det er slut med fodbold på topplan. Jeg har gjort alt for at blive klar. Jeg har gået til behandling hos et utal af eksperter, og i en periode over to måneder kørte jeg hver dag 100 km til Hannover og tilbage igen blot for en times behandling, sagde Claus Thomsen til danske medier, da han sagde farvel til fans i Wolfsburg før en kamp mod Bayern München. Da fodboldkarrieren sluttede, arbejdede Claus Thomsen i mange år som fodboldekspert på tv, hvor han primært beskæftigede sig med Premier League.

Anfører i Bundesligaen

Claus Thomsen var på kontrakt i Wolfsburg i fire år, men skader ødelagde de sidste halvandet år i klubben. I de to fulde sæsoner, Claus Thomsen spillede i Wolfsburg, blev det til 54 kampe og tre mål, og i flere kampe var han anfører for den tyske Bundesliga-klub. Det blev Claus Thomsens andet udlandseventyr, da tyskerne hentede ham i AB, hvor han i 1999 kun nåede at spille 20 kampe efter hjemkomsten fra England. I perioden 1988 til 1994 nåede Claus Thomsen at spille 163 kampe og score 27 mål for AGF, der også vandt bronzemedaljer i 1991, inden han skrev kontrakt med Premier League-klubben Ipswich.

Stor succes med 81 kampe og syv mål i Ipswich over tre år resulterede i et skifte til Everton, hvor han var knap så ’varm’ med 24 kampe og et mål over 14 måneder, før hårdt satsende AB kaldte. Undervejs spillede Claus Thomsen hele 37 kampe på U/19 og U/21-landsholdene – de fleste som anfører, hvor en OL-deltagelse i 1992 i Barcelona var et højdepunkt. Det blev også til 20 kampe for A-landsholdet i en fire-årig periode fra 1995 til 1999 inklusive EM-slutrunden 1996 i England.

-Jeg havde en rigtig god tid i AGF, hvor den norske forsvarsspiller Jan Halvor Halvorsen blev en af mine bedste kammerater og en rigtig god ven også uden for banen. Han var en kriger på banen og en meget omgængelig person udenfor. Nordmanden var indbegrebet af en god og loyal holdkammerat, som man altid kunne regne med. En 100 pct. holdspiller, der altid arbejdede stenhårdt både i kamp og til træning, siger Claus Thomsen, der også havde stor respekt for de sværeste modstandere.

Av-av-tvillingerne

-Mine værste modstandere var de to ’av-av-tvillinger’ fra B 1903 (FCK), Michael og Martin Johansen, der både var teknisk dygtige og hurtige i tanke og handling. Men samtidig var de også ’hurtige’ til at smide sig i græsset, hvis man gik lidt hårdt til dem. I øvrigt var de nogle skønne gutter uden for banen, siger Claus Thomsen, der er klar i mælet omkring sine største oplevelser med AGF:

-I foråret 1992 fik jeg en alvorlig ankelskade og var i kamp med tiden om at blive klar til pokalfinalen mod B 1903 på Aarhus Stadion. Det lykkedes heldigvis, og vi slog københavnerne med 3-0 i overværelse af 20.000 tilskuere, der var med os fra start til slut. Jeg har kun grund til at se tilbage på min AGF-tid med positive tanker og gode minder, siger Claus Thomsen, der i dag holder sig i form på golfbanen.

-Jeg tror også, at AGF’s fremtidsmuligheder er gode. Der er styr på økonomien, og fundamentet er solidt uden for banen. Nu handler det om kontinuitet på banen, det vil sige at komme i top6 hvert år og på lidt længere sigt æde sig ind på FC Midtjylland og FCK, som stadig er foran AGF på de fleste parametre.

Født: 31.05.1970 i Aarhus

AGF: 1988-1994

Kampe: 163

Mål: 27

Titler: Pokalen 1992