Close
Erik Soler

ERIK SOLÉR

AGENT OG KLUBEJER

Den lille norske midtbanespiller (eller højre back), Erik Solér, scorede kun ét mål i beskedne 10 kampe for AGF i 1988. Til gengæld blev det et meget afgørende mål for både ham selv og klubben, da det faldt i pokalfinalen i Parken mod Brøndby, der blev slået 2-1 efter forlænget spilletid på et sejrsmål af Lars Lundkvist. Brøndby var ellers storfavorit, efter at opkomlingen fra den københavnske vestegn vandt klubbens tre første danske mesterskaber i 1985, 1987 og 1988 og dermed overtog den danske fodboldtrone, som AGF havde sat sig på i 1986. Med to pokaltriumfer i træk 1987 og 1988 præsterede AGF i øvrigt som eneste danske klub at gentage kunststykket fra 1960 og 1961.

Erik Solér startede sin flotte karriere i fødebyen Lillestrøm med næsten 100 kampe, før han efter et kort ophold i Eik-Tønsberg i 1984 blev solgt til Hamburger Sport Verein. Her blev det kun til 25 kampe, før han vendte hjem til Norge og SK Brann en enkelt sæson før skiftet til AGF. Efter AGF vendte han tilbage til fødeklubben Lillestrøm, hvor han stoppede karrieren som aktiv i 1990. På det norske landshold spillede han 39 kampe og scorede fire gange i perioden 1982-1988.

Populær agent

-Min tid i AGF blev desværre præget af en knæskade lige før sæsonstarten i 1988. Det var virkelig en streg i regningen, fordi jeg havde set frem til at spille på mit bedste i AGF. Alligevel husker jeg med glæde tilbage på tiden og de få kampe, det blev til, siger Erik Solér.

I løbet af 1990’erne arbejdede Erik Solér sig op som en succesfuld forretningsmand både som fodboldagent, fodbolddirektør og klubejer. Han grundlagde International Sports Management (ISM), der havde norske topnavne som Erik Mykland og Steffen Iversen i stalden. Fra 2002 til 2008 var han medejer af og i bestyrelsen for IK Start, der i 2004 spillede sig op i den bedste norske række og sluttede på andenpladsen året efter og kom med i UEFA Cup-turneringen.

I 2009 indledte Erik Solér et eventyr som manager/sportsdirektør i den amerikanske klub New York Red Bulls i Major Soccer League. I løbet af et år forvandlede han klubben fra bundhold til titeludfordrer med hjælp fra flere europæiske spillere inklusive den franske landsholdsstjerne Thierry Henry. Det var også Erik Solér, der hentede den i Danmark velkendte svenske træner, Hans Backe, (tidligere AaB og FC København) til New York Red Bulls, hvor han i perioden 2010 til 2012 fik Solérs landsmand og tidligere AGF-spiller, Jan Halvor Halvorsen, som assistent. Solér forlod i øvrigt også Red Bulls i 2012.

Amerikansk eventyr

Før det amerikanske eventyr kunne Jyllands-Posten i 2001 berette om Erik Solérs interesse for at købe sig ind i enten AGF eller den norske klub SK Brann. ”Når købet er gjort, skal vi have enten Jan Halvor Halvorsen eller Aage Hareide til at træne klubben, fordi de er gode til at udvikle unge spillere, sagde Erik Solér til medierne, der også kunne berette, at nordmanden var god for omkring 50 mio. kr. Investeringen i AGF blev dog aldrig til noget. Samme år blev det den danske bankmand fra Singapore og Spanien, nu afdøde Kurt Andersen, der var med til at redde økonomien i den århusianske klub.

-AGF bør være en af de førende klubber i superligaen, men har arbejdet hårdt på at blive en stabil topklub. Jeg håber dog, at min gode ven, Stig Inge Bjørnebye, kan få ro til at bygge videre, selv om årets sæson ikke er gået, som den burde. Jeg følger godt med i superligaen, hvor jeg håber, at AGF vil levere godt i de kommende år, siger Erik Solér, der nu kalder sig pensionist, efter at han i marts stoppede i jobbet som sportschef i Norsk Toppfotball, der svarer til Divisionsforeningen i Danmark.

Født: 06.08.1960 i Lillestrøm, Norge

AGF: 1987-1988

Kampe: 10

Mål: 1

Titler: Pokalen 1988