Close
Flemming Povlsen

FLEMMING POVLSEN

EUROPAMESTEREN

’Europamester’ var titlen på den selvbiografi, som Flemming Povlsen lavede i 1992 i samarbejde med JP-journalisten Frits Christensen som ghostwriter. Titlen henviser naturligvis til triumfen den varme sommeraften 26. juni 1992 på Nya Ullevi i Göteborg, da Danmark tegnede sig for den danske landsholdshistories største sensation ved at besejre Tyskland 2-0 i EM-finalen. Landstræner Richard Møller Nielsens hold var kun kommet med på afbud på grund af borgerkrigen i det daværende Jugoslavien, og efter en haltende start i turneringen, chokerede de danske spillere ved at gå hele vejen, selv om de kom dumpende ind i landsholdslejren fra ferielandet. ”Selvfølgelig er vi i form til 90 minutters fodbold: 30 minutter mod England, Sverige og Frankrig i de tre indledende kampe,” lød det fra den altid humoristisk anlagte Flemming Povlsen, der efter triumfen brændte igennem på tv med glædestårernes strøm ned over kinderne.

Selv om tre andre spillere fra det triumferende EM-hold i 1992, John Sivebæk, Kent Nielsen og Torben Piechnik, også har optrådt i den hvide trøje for AGF på et sent tidspunkt i deres karriere, er Flemming Povlsen den eneste af europamestrene, der startede sin seniorkarriere på Fredensvang i 1984 efter ungdomsårene i Viby IF. Paradoksalt nok har han kun spillet 39 kampe for klubben over to år, men dog scoret 17 mål – inklusive et hattrick i sejren på 6-0 over Køge i 1985. Og alligevel betragtes han i dag som inkarneret AGF’er. Det var jo her, det professionelle eventyr startede i den hårde skole hos John Stampe og co., men det blev aldrig her, karrieren kom til at slutte i 1995 på grund af de alvorlige skader, der førte til en erklæring som fodboldinvalid efter fem gode år i tyske Borussia Dortmund.

Guldmedalje i gemmerne

Selv om Flemming Povlsen i 1986 havde andel i AGF’s mesterskab, opnåede han aldrig at få guldmedaljen hængt om halsen. Den ligger dog i gemmerne hos spilleren i dag. I den sæson med Jens Harmsen som træner nåede han kun at spille syv kampe, før han efter sit skifte til Real Madrids fødekæde i Castilla CF i sommerpausen blev afløst i AGF’s angreb af Allan Reese, som han i øvrigt havde spillet på jysk ynglingehold med. Samme år meldte Viby-drengen fra til landstræner Sepp Pionteks landshold, der skulle til VM i Mexico. Han ville koncentrere sig om sin studentereksamen. Gennembruddet i AGF kom året før i en kamp mod B 1903, hvor han scorede det ene og var med i de tre andre mål i sejren på 4-0. ”Det var Flemmings syvende kamp for os, men det var første hang, han spillede med,” lød den på én gang giftige og kærlige kommentar fra den aldrig mundlamme John Stampe.

-For mig blev den forholdsvis korte tid i AGF ikke blot en stejl læringskurve, men også et springbræt for mine ambitioner om noget større internationalt. Efter en god fodboldopdragelse i Viby var det i AGF, jeg fik redskaberne til at gå videre, og det var her, jeg lærte noget om kulturen i den professionelle verden under den tyske træner Jürgen Wähling, der troede på mig fra min første dag i klubben. Da han blev fyret ved indgangen til mesterskabsåret 1986, havde jeg heldigvis allerede etableret mig med bronzemedaljerne i 1985, siger Flemming Povlsen, der efter syv kampe i mesterskabssæsonen med Jens Harmsen som træner skiftede til spansk fodbold.

Da Flemming Povlsen i sommeren 1986 gjorde sin entré i Castilla, lå det i kortene, at han efter et lærerigt år skulle blive den anden dansker i den spanske storklub Real Madrid efter Henning Jensens tre succesrige år i 1976-1979. Men forviklinger omkring kontraktforholdet med storklubben førte i stedet til et skifte til tyske FC Köln, hvor han blev holdkammerat med landsholdsanfører Morten Olsen. Efter et par gode år med en snes mål i 70 kampe skiftede han til en anden danskerklub, PSV Eindhoven i Holland, hvor det kun blev til en enkelt sæson, før han vendte tilbage til Bundesligaen og de fem gode år i Borussia Dortmund. Her var det formentlig blevet til meget mere end 20 mål i 116 kampe, hvis ikke alvorlige skader satte en stopper for karrieren – både på klubplan og for landsholdet, hvor han nåede at spille 62 kampe og score 21 mål.

Ekspertkommentator

Tre år efter genoptog Flemming Povlsen spillet på lavere plan i Brabrand, hvor han sluttede definitivt efter en håndfuld år. Han har siden arbejdet som assisterende træner for både AC Horsens, Randers FC, Silkeborg IF, OB og AGF. En tid som lærer og sportschef på Hessel Fodboldskole er det også blevet til, mens jobbet i dag er rollen som ekspertkommentator på tv hos Discovery-kanalerne, der dog har mistet rettighederne til det danske landsholds kampe.

-AGF er en stor klub med et stærkt brand og en historik, der gør den tiltrækkende for både sponsorer, tilskuere og spillere. Man kan sige, at klubben i en del år har været en sovende kæmpe, der er vågnet med det ene øje åben på den økonomiske del, mens der stadig mangler en del på den sportslige del trods de gode resultater i top3 og top4 med David Nielsen. Forudsætningerne for en permanent plads i toppen er til stede, men alle aktører skal arbejde ud fra en bevidsthed om, at AGF er en klub, hvor der aldrig helt bliver ro på, lyder Flemming Povlsens dom.

Født: 03.12.1966 i Viby

AGF: 1984-1986

Kampe: 39

Mål: 17

Titler: DM 1986