Close

HANS BRAMMER

PIONERER SOM PROFESSIONEL

AGF-leder og senere mangeårig DBU-formand, Poul Hyldgaard, var en af de første forkæmpere for professionelle tilstande i dansk fodbold, der officielt startede med non-amatørisme i 1978, efter at Harald Nielsens og Helge Sanders trussel om en privat, professionel liga tvang DBU til at modernisere topfodbolden. Men før det opererede man i AGF med præmiechecks allerede i perioden 1970-1974, da Hans Brammer spillede på divisionsholdet, hvor den senere mestertræner, Jens Harmsen, og nu afdøde Kjeld Jensen hørte til hans bedste venner og holdkammerater i hele karrieren.

-Poul Hyldgaard var faktisk holdleder i de to år, hvor vi fik udbetalt en præmiecheck på 3.500 kr. Det første år kunne den veksles til møbler i Domo i Viby, mens den i det andet år kunne hæves i kontanter ved kassen i Magasin, der dengang var trøjesponsor, siger Hans Brammer, der måtte stoppe karrieren allerede som 27-årig efter tre alvorlige skader på ledbånd og menisken. Skaderne var med til at reducere hans kampantal samtidig med, at han var tvunget til at prioritere sit arbejde frem for fodbolden. I dag er han pensionist efter 38 års arbejde som sælger, salgschef, eksportchef og underdirektør hos Gasa, 30 år i Aarhus og de sidste år i Italien som direktør for virksomhedens datterselskab. I dag nyder han tilværelsen med bl.a. golf, mens han assisterer i VIP-loungen hos Bent Wachmann.

De små voldte problemer

Hans Brammer fik en snublende start på sin karriere i AGF. Han spillede hele sin barndom og ungdom i Herning, hvor han i 1968 var med til at spille Herning Fremad op i 3. division. Efter skiftet til AGF i foråret 1970 beskadigede han et ledbånd i en træningskamp mod AIA, så hans debut på divisionsholdet blev udskudt til efteråret samme år mod B 1909 i Odense. Han var egentlig hentet i Herning som forstopper, men skæbnen ville, at han i alle årene i AGF dækkede pladsen som venstre back – dog ikke i alle kampe!

-Jeg havde det ikke så godt med de små og hurtige typer som f.eks. Allan Simonsen fra Vejle og Flemming Lund fra B 1903. Så når vi mødte Vejle, byttede jeg side med Ole Laursen, så han fik Allan Simonsen som direkte modstander, mens jeg fik Karsten Lund, og det passede mig meget bedre, siger Hans Brammer, der på nationalt plan havde de største oplevelser med AGF i de store lokalopgør mod Fuglebakken, der senere førte til oprykning fra 2. til 1. division.

-Det var nogle meget specielle kampe mod Fuglebakken i 1971, hvor Aarhus var på den anden ende med 19.000 tilskuere til den første kamp, der endte 0-0 i foråret, mens der kom 21.000 tilskuere til efterårskampen, som vi vandt med 4-0, siger Hans Brammer, der også blev kendt for sine ’kultmål’ i opvisningskampe mod internationale modstandere. Der var ikke den store fankultur i klubberne dengang, men Hans Brammer husker tydeligt, hvordan den lokale avis, Århus Stiftstidende, havde lavet flag til alle tilskuerne i de to klubbers farver.

Scorede mod storklubber

-I en opvisningskamp mod Liverpool FC, der kom lige fra et pokalfinalenederlag på 1-2 på Wembley til Arsenal, spillede jeg over for Ian Callahan. Det var en meget stor mundfuld, som vi dog klarede ganske godt og sensationelt vandt med 3-2. Jeg scorede målet til 2-1, og det snakkes der så meget om, at det næsten er blevet kult. Senere spillede vi en opvisningskamp mod Hamburger Sport Verein, for hvem stjerneangriberen Uwe Seeler spillede afskedskamp. I den kamp havde jeg den danske landsholdsspiller, Ole Bjørnemose, som direkte modstander, og selv om vi tabte 2-4, så havde jeg fornøjelsen af at score vores mål til 1-0, siger Hans Brammer, der håber på en god fremtid for AGF:

-Jeg synes, at AGF har alle muligheder i dansk fodbold. Med det nuværende set-up med stor sponsoropbakning og en god økonomi burde vi ligge bedre placeret, så for mig er det en stor skuffelse, at potentialet ikke udnyttes bedre, end det sker i dag, men vi kan kun håbe, at det kommer, siger Hans Brammer, der stadig i dag går under tilnavnet Billy fra nogle af de gamle holdkammerater. En reminiscens fra de gamle Tipslørdage fra engelsk fodbold med reference til Leeds United-spilleren Billy Bremner, der både i efternavn og spillestil kunne minde om Brammer – eller omvendt!

Født: 04.09.1947 i Herning

AGF: 1970-1974

Kampe: 83

Mål: 2