Close

HANS PETERSEN

SPILLER – TRÆNER – ILDSJÆL

Af alle nulevende AGF-legender er Hans Petersen med afstand den person, der både som spiller, træner og ildsjæl har kendetegnet den særlige DNA, der udspringer fra Fredensvang. Mange gange er han trådt til som træner i en nødsituation samtidig med, at han lige havde et job

at passe som journalist og chefredaktør på den lokale Aarhus Stiftstidende. Der var altid plads til fodbolden – og i særdeleshed til AGF. Og karrieren som spiller ville have været endnu mere markant, hvis han ikke som kun 26-årig var blevet stoppet af en alvorlige knæskade.

Lige fra han som otte-årig spillede sin første kamp i den hvide trøje på

udebane i Aabyhøj, har Hans Petersen været AGF’er med undtagelse af de tre sæsoner 1968-1970, da han spillede for Silkeborg IF i 2. og 3. division på grund af uddannelsen til journalist på Silkeborg Avis (i dag Midtjyllands Avis). Fra sin debut i 1966 i 1. division på Køge Stadion var Hans Petersens plads i angrebet som en farlig målscorer, men siden nåede han at spille alle pladser med undtagelse af back og målmand. Efter uddannelsen og et år som soldat på Flyvestation Karup vendte han tilbage til AGF i 1971 og var med til at spille holdet tilbage i 1. division.

-Jeg havde tre dejlige sæsoner i Silkeborg med klubbens dengang hidtil

bedste placering med en femteplads i 2. division. Efter oprykningen med AGF blev jeg i 1972 og 1973 ramt af to alvorlige knæskader, og den sidste stoppede min karriere. På det tidspunkt havde jeg kone og to børn (fik senere nummer tre) og havde job på Stiftstidende med skiftende arbejdstider, siger Hans Petersen, der i de efterfølgende år speedede op på trænergerningen.

Store resultater som træner

I den komprimerede udgave kan trænergerningen beskrives således: I 1977 og 1978 (oprykning til Danmarksserien) træner for AGF’s andethold og diplomtræner i 1982. Det hedder i dag P-træner, og Hans Petersen har stadig licensen, der skal holdes ved lige. 1981-1982 igen træner for andetholdet. Assisterede i juniorafdelingen i 1983 (14-16 år) og træner for JBU’s juniorhold (U/17), der spillede unionsstævner i Vejle 1983-1986 med jysk sejr det sidste år. 1988-1990 træner for JBU’s ynglinge (U/19) med to sejre i turneringer mod de andre unioner. Mange af spillerne optrådte senere på højt niveau, inklusive den nuværende fodbolddirektør i DBU, Peter Møller. Juniortræner i AGF 1987-1994. Vandt to gange DM, en sølvmedalje og to gange Jysk Pokalturnering sammen med Lars Sørensen 1988-1991, og bronzemedaljer i 1993 plus sejr i Jysk Pokalturnering. Resultaterne er de største i AGF’s ungdomsafdeling de seneste 40 år. I 2002-2005 ansat i AGF som ITU-træner (i dag transitionstræner).

-I 2002 var jeg kortvarigt i april og maj cheftræner for superligaholdet, der netop havde taget afsked med John Stampe, før Poul Hansen overtog holdet som cheftræner fra den nye sæson. Det var ikke et job, jeg ønskede at tage, men jeg gjorde det midlertidigt for at hjælpe klubben i en nødsituation, hvorefter jeg gik tilbage i rollen som ITU-træner, siger Hans Petersen. Jeg følte, det var min pligt at overtage i en nødsituation, fordi jeg havde evnen og uddannelsen. Jeg har aldrig haft intentioner om at overtage holdet permanent, siger Hans Petersen.

Tacklet ud i sandkassen

-Som spiller på AGF-holdet havde jeg et specielt godt forhold til Jørgen Pagh. Vi spillede sammen på ungdomshold, og vi mødtes som venner i fritiden, spillede kort og tog på ferier sammen. Men da jeg spillede i Silkeborg, skulle det vise sig, at han også var min værste modstander! Da vi i 1969 mødtes i 2. division, tacklede han mig ud i sandkassen til længdespring første gang, jeg modtog bolden, siger Hans Petersen, der ikke har svært ved at nævne de største øjeblikke i AGF-tiden som spiller:

-At score til 1-1 mod Liverpool FC i maj 1971 i en venskabskamp i Aarhus, som vi i øvrigt vandt 3-2. At vinde 4-0 over Fuglebakken i efteråret 1971 foran 21.000 tilskuere og score det første mål. At score to mål på flyvende hovedstød i min debutkamp mod Køge i 1. division. I den tredje kamp mod Esbjerg scorede jeg hattrick og i den sjette kamp to mål. Og så var det også en personlig triumf at hindre den truende nedrykning for superligaholdet i 2002. Vi lå under stregen, men sluttede tre point over, siger Hans Petersen, der som dreng og AGF-fan havde mange store oplevelser med ’guldholdet’ i 1950’erne og begyndelsen af 1960’erne – og ikke mindst som bolddreng til AGF’s møde med Benfica fra Portugal i kvartfinalen i Europa Cup i 1961 (1-4). Han har også spillet på udvalgte junior- og ynglingehold for Jylland samt to gange været udtaget til ungdomslandsholdet.

Født: 10.01.1947 i Aarhus

AGF: 1966-1967 og 1971-1973

Kampe: 80

Mål: 37