Close

HERLUF VESTERGAARD

INSTITUTION PÅ BÆNKEN

Det hører næppe til hverdagen i dette årtusinde, at holdledere får legendestatus i topfodbold, hvor al fokus på bænken er på cheftræneren og hans assistenter. Men der er selvfølgelig en god grund til, at Herluf Vestergaard har fået den status i AGF, hvor han gennem en periode på 13 år fra 1981 til 1994 blev en institution på bænken, hvor han fungerede som en både effektiv og kompetent holdleder under følgende seks trænere: Poul Erik Bech, Jens Harmsen, Allan Hebo Larsen, Ole Brandenborg, Lars Lundkvist og Peter Rudbæk.

-Det var en fantastisk tid, fordi det var en helt anden måde at være holdleder på end i dag. Med et dansk mesterskab i 1986 og tre vundne pokaltitler var den sportslige side af sagen jo en succes. Men holdlederen havde også en helt anden status, fordi det var accepteret, at jeg meget ofte var til stede i omklædningsrummet efter træning og kunne videregive nyttige informationer om det sportslige til træneren. Men samtidig skulle jeg også sørge for at organisere rejser (billetter) og sørge for vask af spilletøjet, og det skete ikke sjældent i det private hjemme hos min kone Kirsten, siger Herluf Vestergaard.

Herluf Vestergaard er født i Nykøbing Mors i lighed med en anden tidligere klubkammerat, Henning Enoksen, men voksede op i Aarhus, hvor han uddannede sig til reklamefotograf med egen forretning og to ansatte svende, der i øvrigt købte forretningen af Herluf Vestergaard i midten af 1990’erne.

Holdlederen var faktisk en god spiller selv og opnåede debut på AGF’s divisionshold i 1960 i en kamp mod OB med Henry From som træner. Her løb han som centerforward ind i forsvarsklippen Richard Møller Nielsen med en alvorlig skade som resultat. Nederlaget på 0-5 blev hævnet i en kamp mod Vejle, hvor Herluf Vestergaard scorede i 4-1 sejren. Det blev dog kun til tre kampe på divisionsholdet.

Inviteret til Saudi Arabien

-Det krævede god planlægning at få tid til jobbet som holdleder samtidig med, at min forretning skulle passes. Men jeg vil ikke have været de store oplevelser foruden. Ud over de mange rejser til Europa Cup-kampe var vi et par gange i Hongkong, i Indonesien og i Saudi Arabien, hvor en sheik gerne vil se os spille. Før en kamp måtte vi uforstående vente på modstanderen i 10 minutter, indtil Aarhus Stiftstidendes reporter, Max Bendixen, kom med forklaringen: Han havde set dem bag stadion vendt mod Mekka i gang med at bede med bagdelen i vejret! I øvrigt blev kampen afbrudt af et voldsomt tordenvejr, der satte banen under vand. Da det stoppede, var det som om, de trak i en prop, for vandet forsvandt som dug for solen på ganske få minutter, siger Herluf Vestergaard, der i dag ikke kommer på stadion ret tit, fordi han bedre kan følge med på tv.

-Lige nu ser det ikke så godt ud for min gamle klub, hvilket jeg synes, ser lidt mærkeligt ud, når økonomien i selskabet ser bedre ud end længe. Der forestår et stort arbejde med at genopbygge et slagkraftigt hold, der kan begå sig i toppen, siger den 80-årige Herluf Vestergaard, der gennem de seneste 15 år har brugt megen tid på golfbanen sammen med sin hustru Kirsten som medlemmer af Odder Golfklub.

Født: 29.11.1941 i Nykøbing Mors

AGF: 1981-1994

Titler: DM 1986. Pokalen 1987, 1988 og 1992.