Close
Jens Harmsen

JENS HARMSEN

MESTERTRÆNEREN

Man kan ikke sige AGF som dansk mester i 1986 uden i samme sætning også at sige Jens Harmsen. For det var ham, der som cheftræner skaffede klubben det seneste danske mesterskab, selv om han blev kastet hovedkulds ind i opgaven umiddelbart før sæsonstart i marts samme år, efter at holdet havde været på træningslejr i Thailand. Han blev som 34-årig den yngste træner i historien for et dansk mesterhold.

-Jeg sprang til, da jeg fik en henvendelse fra klubbens fodboldformand, fordi bestyrelsen havde mistet tilliden til, at den daværende tyske træner, Jürgen Wähling, kunne fortsætte med at have ansvaret for holdet. Det var klart en nødløsning at skifte med så kort varsel. Jeg var lige stoppet som træner for klubbens Danmarksseriehold efter en periode fra 1982 til 1985 og to danske mesterskaber i 1983 og 1985. Efter otte år som handelsskolelærer havde jeg netop fået job som regnskabschef for virksomheden Damstahl fra oktober, så det passede ikke så godt ind i mine planer. Det blev løst med en aftale mellem AGF’s ledelse og Damstahl, så jeg var ansvarlig cheftræner og fik Vince McNiece som assistenttræner og Henry From som målmands-træner, siger Jens Harmsen, der tre år senere igen blev hevet frem af klubbens ledelse som en nødløsning.

Tæt på Barcelona-sensation

-Efter to år med Allan Hebo Larsen som cheftræner i 1987 og 1988 med placeringer som nummer tre og otte, blev der igen lavet en aftale mellem AGF, Damstahl og mig om at tage over – nu med Lars Egebjerg som assistenttræner. Efter en femteplads det år meddelte jeg ledelsen, at trænerposten ikke længere var forenelig med min erhvervskarriere, siger Jens Harmsen, der blev afløst af Ole Brandenborg.

Til Jens Harmsens store oplevelser som træner i AGF hører foruden det danske mesterskab også kvartfinale-mødet med FC Barcelona i Europa Cup-turneringen for pokalvindere i 1989, da AGF var tæt på sensationen med 0-1 hjemme og 0-0 på Camp Nou i Barcelona.

Nok huskes Jens Harmsen tydeligt som mestertræner, men i AGF så afgjort også som spiller, og tilmed en forsvarsspiller (sweeper), som modstanderen slog sig på. Fra han var otte år i 1960, har Jens Harmsen kun spillet i AGF, hvor hans far var mangeårig leder. Undervejs mod de 235 kampe for AGF’s førstehold blev det også til 13 kampe for U/19 og U/20-landsholdene.

Sportslig ansvarlig leder

Fra sine mange år i AGF nævner Jens Harmsen Hans Brammer som sin bedste holdkammerat. De to debuterede samme dag på divisionsholdet i 1970 og er i dag de bedste venner gennem 52 år. Blandt de værste modstandere på banen nævner Jens Harmsen den tidligere landsholdskæmpe og udlandsprofessionelle Niels Chr. Holmstrøm. -Han var fræk som en slagterhund og spillede desuden fysisk hårdt, siger Jens Harmsen, der også har mange år på bagen i forskellige ledergerninger i AGF. Han var således sportslig ansvarlig i bestyrelsen i 1990’erne, der bl.a. bød på de to pokaltriumfer i 1992 og 1996.

I dag har Jens Harmsen trukket sig tilbage fra de mange år i erhvervslivet som økonomidirektør i Damstahl, men får dog tid til at bestride jobbet som formand for udvalget bag AGF’s legendekorps. Og så kalder han fremtidsudsigterne i toppen af dansk fodbold for ’spændende, men også meget udfordrende.’

Født: 21.03,1952 i Aarhus

AGF: 1970-1982 (spiller).1986 og 1989 (træner)

Kampe: 235

Mål: 1

Titler: DM 1986 (træner)