Close

JOHN JENSEN

BETJENTEN I FORSVARET

Hertil og ikke længere! Når en solid midterforsvarer som i dette tilfælde John Sandberg (tidligere Jensen) hæver stopskiltet, kan man godt betragte ham som holdets betjent. Og det var præcist, hvad den 1,87 meter høje stopper uddannede sig til mod slutningen af karrieren, da han i 2007 flyttede fra det jyske til København, hvor han sideløbende med uddannelsen spillede i HIK og var spillende assistenttræner for den nuværende FC Midtjylland-træner Bo Henriksen hos ’hvepsene’ i Brønshøj. Men med til historien hører, at John Sandberg efter fire år i hovedstaden vendte tilbage til det jyske, skiftede erhverv og i dag arbejder i forsikringsbranchen hos Aros i Aarhus samtidig med, at han spiller old boys-fodbold med gamle fodboldkammerater i fødebyen Randers.

Opvokset i Vorup

Men forud for både politi og forsikring var gået en interessant fodboldkarriere, der tog sit udspring i ungdomsrækkerne i Randers-bydelen Vorup (og senere Randers Freja), hvor John Sandberg er opvokset på den samme skole på samme tid som AGF’s nuværende direktør Jacob Nielsen. I forbindelse med de første af 25-30 ungdomslandskampe mødte han første gang Allan K. Jepsen og AGF’s talentspejder Per Thune, der trak ham til Fredensvang i 1992 fra Randers Freja som 15-årig. Fra årsskiftet 1995/1996 rykkede han op i træner Peter Rudbæks superligahold i en turbulent tid med masser af udskiftninger efter Bosman-dommen. Det blev til debut på superligaholdet i 1997, men selv om han som forsvars- og defensiv midtbanespiller scorede flittigt med syv mål i 119 kampe, valgte han et klubskifte til Silkeborg efter fem sæsoner på holdet.

-Det var en turbulent tid i AGF, hvor jeg vel nåede at spille sammen med et halvt hundrede spillere samtidig med, at der var flere udskiftninger både på trænerposten og i direktionslokalerne, så der var gang i svingdøren. Som ny træner i AGF ville Poul Hansen have haft mig til at fortsætte på en to-årig kontrakt, mens træner Viggo Jensen i Silkeborg kunne tilbyde en tre-årig kontrakt, siger John Sandberg, der i Silkeborg-tiden med 26 kampe blev udlejet til norske HamKam, som han var med til at spille op i Tippeligaen i 2003 under træner Ståle Solbakkens ledelse. Han vendte dog tilbage til Silkeborg samme år for at fuldbyrde kontrakten, inden han sluttede ringen geografisk ved at skifte til Randers FC i perioden 2004 til 2006.

-På AGF’s divisionshold kom jeg fra ungdomsafdelingen op til et hold med en hierarkisk opbygget kultur, hvor spillere som Torben Piechnik, Stig Tøfting og Lars Windfeld var de toneangivende, og spillere som Martin Jørgensen og Thomas Thorninger forlod også klubben i den periode. Jeg fik rigtig gode venner i jævnaldrende spillere som Peter Degn, Allan K. Jepsen og min værelseskammerat Kenny Thorup (fra FC København) i den gruppe af unge spillere, som Peter Rudbæk kaldte for sine ’mælketænder.’ Vi holdt sammen som de nederste i hierarkiet, og det gør vi stadig i dag med en kortklub, der har overlevet. Af andre gode medspillere kan jeg nævne Anders Bjerre, Michael Nonbo og Dennis Siim, siger John Sandberg, der hverken vandt titler eller medaljer med AGF.

På hold med David Nielsen

-Jeg har egentlig ikke noget at fortryde, men jeg kunne nu alligevel godt have tænkt mig en længere tid i AGF. Jeg er stolt af at have været en del af kulturen, og efter karrieren har jeg haft gode oplevelser med gamle holdkammerater i old boys-afdelingen, som jeg har rejst en del med på udlands-ture, og i dag nyder jeg også at være en del af legendekorpset og komme på stadion til AGF’s kampe, siger John Sandberg, der i øvrigt har et godt kendskab til David Nielsen fra deres fælles tid på alle ungdomslandshold. Han udtrykker en smule bekymring på AGF’s fremtid.

-Når det gælder den vigtige talentudvikling, ser det ud som om, der er nogle lokale klubber som Silkeborg, Randers og til dels også Horsens, der har overhalet AGF. Nu har klubben så fået et dejligt nyt klubhus og et akademi er på vej. Men jeg synes, det har været svært at se den røde tråd i talentudviklingen og superligaholdets spillestil. Det er vigtigt, at både de unge fra egen avl og nye spillere kommer op til et hold og ind til en klub med et klart koncept, og det synes jeg ikke rigtigt er tilfældet i dag. Jeg tror, det er ad den vej, man skal udvikle og sælge spillere til gavn for forretningen AGF, som der administrativt ellers er godt styr på, siger forsikringsmanden med stopskiltet.

Født: 04.01.1977 i Vorup, Randers

AGF: 1997-2002

Kampe: 119

Mål: 7