Close
Lars Lundkvist

LARS LUNDKVIST

TOPSCORER OG TRÆNER

Blandt de få i AGF-historien, der fortjener at blive tituleret som dobbelt legende, er Lars Lundkvist, Skovbakken-spilleren, der om nogen kom til at sætte sit præg på AGF både som spiller og træner – den sidstnævnte rolle tilmed i to omgange. Samlet set kan Lars Lundkvists karriere i AGF gøres op i ni år som spiller med et dansk mesterskab og to pokaltitler, mens han i fire år som træner høstede en pokaltitel og et sæt bronzemedaljer. Dertil skal lægges 10 landskampe for Danmark i perioden 1978-1983 og et par U/21-landskampe.

Den flotte karriere blev indledt i Skovbakken, som han i 1977 var med til at spille op i 1. division. Det havde angriberen Lars Lundkvist sin store andel i som topscorer med 26 mål. I den bedste række året efter betød 19 mål en plads som nummer to på topscorerlisten og en landsholdsdebut i en venskabskamp mod Island i Reykjavik. Skovbakkens nedrykning efter to år i den bedste række fik i 1981 Lars Lundkvist til at følge klubkammeraten Per Beck Andersen, der var skiftet til AGF, som afløser for Lars Bastrup på et meget stærkt AGF-hold, der også talte den fra Ajax hjemvendte tidligere Real Madrid-stjerne, Henning Jensen.

Parløb med Stampe

-Vi havde dengang i 1980’erne et fantastisk hold i AGF, og det ville nok have været min karrieres største ærgrelse, hvis vi ikke havde vundet det danske mesterskab i 1986, siger Lars Lundkvist, der foruden at være en stor individualist som farlig angriber også var en decideret holdspiller, der altid gav sig 100 pct. for holdet og medspillerne. Blandt dem blev karismatiske John Stampe en af de spillere, som han fik et helt specielt forhold til.

-På trods af store forskelligheder som personer fik vi et tæt forhold både på og uden for banen. Vi sås også privat og spillede ofte kort sammen, siger Lars Lundkvist, der før 1986-sæsonen blev valgt til anfører og fik mulighed for at hæve alle pokalerne i 1986, 1987 og 1988. Stampe supplerede ham godt, fordi han alligevel råbte så højt, at alle hørte efter.

-Det var næppe heller tilfældigt, at jeg på rejserne altid blev sat sammen som værelseskammerat med de unge spillere, der kom ind på holdet, siger Lars Lundkvist, der nævner et par navne på svære modstandere i karrieren. -Jeg havde ofte nogle drabelige nærkampe med den lange Lyngby-forsvarer Lars Sørensen. Temperamentet slog gnister, når vi røg i totterne på hinanden. Og så havde jeg det af en eller anden grund altid svært med Vejle-målmanden Alex Nielsen, som jeg næsten aldrig fik scoret på, siger den ellers giftige afslutter med 107 mål for AGF – heraf to gange hattrick i kampe mod Randers og Kastrup i mesterskabssæsonen 1986. ’Ofte på mange gode indlæg fra Jan Bartram.’ Det er ikke svært at finde højdepunkterne i Lars Lundkvists personlige oplevelser med AGF. Hverken som spiller eller træner.

Stolt som træner

-Det siger jo næsten sig selv, at mesterskabet i 1986 og de to pokaltitler i 1987 og 1988 var højdepunkter, men jeg var også ret stolt af bronzemedaljerne som træner i 1991 og ikke mindst pokaltriumfen i 1992 med sejr over B 1903 på Aarhus Stadion. Til den finale knytter sig den sjove detalje, at vi ikke som B 1903 varmede op på stadion, men havde fulgt proceduren fra normale hjemmekampe og henlagt opvarmningen til en knaldhård bane 2 (hvor Arenaen ligger i dag, red.), men vi fik en stormende modtagelse af de 22.000 tilskuere, da vi så endelig løb på banen. Hvis jeg skal nævne en enkelt kamp, der var noget særligt, så var det pokalsejren i 1988 over Brøndby og den vilde fan-eufori, der var efter den kamp. Der blev hyldet og festet igennem på vejen hjem, men ikke så meget for mig personligt, for jeg skulle være klar til at have en klasse op til eksamen i matematik dagen efter, siger den læreruddannede Lars Lundkvist, der som snart 65-årig stadig er lærer på Hadbjerg Skole.

Lars Lundkvist var træner på fuld tid i en to-årig periode i AGF 1991-1993 og en kort periode i Brabrand, hvor han i flere omgange har været træner eller assistent sammenlagt i en halv snes år. Indimellem har der også været træneropgaver i Randers Freja (1993-1996), Nørresundby (1997-1998), IK Skovbakken (2001-2002), før det hele sluttede med to år som træner i Vorup FB (2014-2016). Om AGF’s fremtid siger Lars Lundkvist:

-Vi må erkende, at det ikke ser så godt ud lige nu, og jeg tror heller ikke, at AGF er med i medaljeracet i næste sæson. Men der er et stort og godt potentiale med opbakningen fra byen og sponsorerne. Organisatorisk ser det også godt ud, men på det sportslige plan med holdet skal man nok starte en genopbygning forfra, for spillerne er tydeligvis ramt på selvtilliden, der skal genfindes, før holdet kan rejse sig.

Født: 14.06.1957 i Aarhus

AGF: 1981-1990

Kampe: 348

Mål: 107

Titler: DM 1986. Pokalen 1987 og 1988 (spiller) og 1992 (træner).