Close

LARS TAUDAHL

SCOREDE HISTORISK MÅL

Selv om AGF-spilleren Lars Taudahl efter fem år på divisionsholdet i AGF i 1978 havde skiftet 1. division i Aarhus ud med 3. division i Herning Fremad, var han manden bag et mål, der er gået over i historien som det første i dansk fodbold med nye professionelle tilstande – den såkaldte non-amatørisme. I Herning var det Helge Sander, der var den store initiativtager til professionalismen i klubben, efter at DBU med vedtagelsen af non-amatørisme havde skudt hans og Harald Nielsens private piratliga-projekt i sænk. Lars Taudahls historiske scoring faldt meget tidligt på året i en træningskamp mod HIK, inden sæsonen var gået i gang. Faktisk var det Helge Sander, der overtalte Lars Taudahl til at komme til Herning, efter at AGF’eren på det tidspunkt havde mistet lysten til topfodbold.

På hold med Bobby Moore

Senere i samme forår opnåede Lars Taudahl det lettere surrealistiske at spille et par håndfulde kampe på hold med den 37-årige engelske legende Bobby Moore, anfører for Englands verdensmestre i 1966, som Helge Sander havde overtalt til at komme til Herning, hvor han nåede at spille ni kampe, før aftalen blev ophævet. Undervejs nåede Bobby Moore også at fungere som pladekurér for Lars Taudahl, der var meget musikinteresseret!

Lars Taudahls karriere startede ellers i AGF i 1963 allerede på ’baby-niveau’, der i dag svarer til U/10-alderen, og hans første kamp på Aarhus Stadion i 1964 var en forkamp til AGF i silende regn. Lars Taudahl var i alle ungdomsårene en teknisk begavet fløjspiller, der med tiden i Ikast (1979-1982) og 12 kampe på U/19-landsholdet blev omskolet til midtbanespiller og sågar sluttede i en rolle som sweeper/libero i AGF i 1983.

-Det var noget af det vildeste i min karriere, da jeg i 1983 vendte tilbage til AGF og blev brugt som sweeper på Danmarksserieholdet, mens pladsen på divisionsholdet var optaget af John Stampe. Til kampen mod Vejle på Aarhus Stadion var John Stampe ude med en skade. Efter at have forsøgt flere løsninger, endte det med, at træner Poul Erik Bech ville prøve mig i rollen. Jeg var selvfølgelig glad for at komme ind i en kamp på et fuldt proppet stadion, hvor folk sad i træerne og på tribunetaget, mens mange gik forgæves. Det endte heldigvis med, at vi spillede en klassekamp og vandt 5-2 i et opgør, hvor Allan Simonsen nærmest var usynlig – og folk gik amok. Det var også i den kamp, en anden lille angriber ved navn Tommy Christensen scorede tre gange for os og senere blev solgt til hollandske PSV Eindhoven. Efteråret 1983 tilbragte jeg i Aabyhøj, hvor jeg spillede jyllandsserie med Bent Dahl som træner, før jeg sluttede karrieren, siger Lars Taudahl, der husker sin tid i AGF med nogle heftige kampe mod især Fuglebakken/IHF og Randers Freja, mens de største personlige triumfer var det danske mesterskab for ynglinge i 1972 og sejren i talentturneringen. Om sin egen karriere er han også lidt selvkritisk:

-Der er sådan set ikke noget, jeg fortryder, men jeg ville måske have opnået lidt mere, hvis jeg havde været en (stor) smule mere seriøs! AGF’s fremtid er jeg ikke kompetent nok til at vurdere. Vi er jo inde i en periode, hvor resultaterne ikke har været der, hvilket selvfølgelig giver en del murren i krogene rundt omkring, så jeg vil nøjes med at krydse fingre for, hvad fremtiden vil bringe, siger Lars Taudahl, der i dag er pensionist, men tidligere bl.a. har arbejdet som bartender på Peter Gift, hos Mackies Pizza, Ikea og i DGI-huset.

Født: 29.09.1954 i Aarhus

AGF: 1972-1977 og 1983

Kampe: 76

Mål: 8