Close
Lars Windfeld

LARS WINDFELD

HELTEN FRA NANTES

Målmanden Lars Windfeld er en af de AGF’ere, der har sat det største aftryk i klubben på forskellig vis over tre årtier fra sin debut på divisionsholdet i 1989, indtil en stress-sygdom tvang ham ud af direktørstolen i 2009. Da titler betyder alt i fodbold, hører AGF’s pokaltriumf i 1996 med 2-0 sejren over Brøndby – med Lars Windfeld som anfører til at løfte pokalen og Peter Rudbæk som træner – til de store øjeblikke. Men det ændrer næppe ved, at mange fodboldfans og eksperter også husker Lars Windfeld for to andre episoder: Målet, han scorede på udspark på kollegaen Lars Høgh i OB-målet og kampen i 1997 i UEFA Cup-turneringen på udebane mod franske Nantes, hvor han holdt buret rent i sit livs kamp, så AGF kunne vinde 1-0 på et mål af Torben Piechnik og sikre sig videre adgang efter 2-2 i Aarhus. På afstand af kampen vil Lars Windfeld i dag godt købe betegnelsen ’mit livs kamp’ om begivenhederne den aften i det franske, hvor hans mange store redninger gik Europa rundt på tv-kanalerne.

-Det er uden tvivl den kamp, hvor jeg har haft flest afgørende redninger. Et halvt år efter genså jeg kampen på tv, og allerede efter en halv times spil tog jeg mig i at tænke, at det da vist ikke kunne blive ved med at gå godt! Dagen efter fik jeg karakteren 10 ud af 10 i det anerkendte franske sportsmagasin L’Equipe. Det er der faktisk kun 12 spillere, der har fået, siden karaktergivningen blev indført i 1946. Jeg blev nummer fire på listen, mens Lionel Messi, Robert Lewandowski og Neymar siden er kommet på den samme liste. Sjovt at tænke på her præcis 25 år efter, siger Lars Windfeld.

Moden til målmandspladsen

Lars Windfeld er født i Ribe og spillede i både Haderslev og Aabenraa, før han blev spottet af AGF i en kamp, hvor den århusianske klub egentlig var kommet til det sønderjyske for at se på Allan Reese. I Troels Rasmussens fravær debuterede Lars Windfeld for AGF i 1989 i en 0-0-kamp mod OB, men blev så i perioden 1991-1993 udlejet til Horsens, hvor han høstede god erfaring i 1. division. Da Troels Rasmussen stoppede karrieren i 1993, var der ikke tvivl om, at Lars Windfeld var moden til at overtage.

-Jeg havde mange gode år i AGF, indtil også jeg måtte bukke under for en alvorlig skade og stoppe karrieren i 2000. Jeg fandt rigtig godt sammen med holdkammerater som Uffe Jacobsen, der kom fra Esbjerg, Torben Piechnik, da han vendte hjem til Danmark fra Liverpool FC, min værelseskammerat Troels Rasmussen og ikke mindst John Stampe, som jeg også lavede private investeringer sammen med. Qua min uddannelse gav jeg også ofte mine holdkammerater en hånd med omkring det økonomiske.

-Jeg havde i de første år i AGF Henry From som målmandstræner, og han skånede aldrig nogen, om man så skulle kaste blod op. Efter den gode læring i Horsens fik jeg i årene fra 1993 til 2000 Maciey Wasyniuk som træner. Pokaltriumfen med 2-0-sejren i 1996 over Brøndby i Parken i ugen efter, at vi havde sat mesterskabet over styr i Aarhus til den samme modstander, var en stor oplevelse med æresrunde med pokalen og en vild hjemrejse fulgt af 12-14 fanbusser, siger Lars Windfeld, der i 1995 modtog Det Gyldne Bur som tegn på kåringen til Årets Målmand i dansk fodbold.

Revisor og direktør

Sideløbende med fodbolden havde Lars Windfeld uddannet sig til revisor og arbejdede fortsat i tiden som professionel spiller med tre formiddage om ugen på et revisionskontor. Med den baggrund og nogle års arbejde efter fodboldkarrieren som revisor på fuld tid var Lars Windfeld godt klædt på til at overtage posten som direktør i AGF/Aarhus Elite i en turbulent tid fra 2005, indtil han måtte stoppe fire år senere på grund af stress. Det var i øvrigt også i hans direktørtid, at den rige udlandsdansker, Kurt Andersen, var med til at redde klubben fra konkurs. At Onkel Kurt senere tjente godt på sin investering, kunne begge parter være tilfredse med.

-Efter min opfattelse bidrog vi også til, at AGF i de år slap af med betegnelsen ’galehus’ og fik vendt store underskud til overskud på bundlinjen. I dag ser det også godt ud på det forretningsmæssige plan med en sund økonomi, men klubben får for lidt ud af det nuværende materiale, så måske skal der ske nogle udskiftninger, før AGF vender tilbage til toppen, hvor klubben hører hjemme, siger Lars Windfeld, der i dag er selvstændig investor i ejendomsbranchen og vindmølleindustrien.

Født: 03.10.1962 i Ribe

AGF: 1989-1991 og 1993-2000

Kampe: 221

Mål: 1

Titler: Pokalen 1996