Close
Leon Andreasen

LEON ANDREASEN

TØJMAND I TYSKLAND

Seks år efter et karrierestop på grund af skader hænger Leon Andreasen i 2022 stadig fast i Tyskland, hvor han også tilbragte det meste af sin professionelle karriere i udlandet efter afrejsen fra AGF i 2005 med kurs mod Bundesligaklubben Werder Bremen. I dag er han selvstændig inden for tøjbranchen, og når han ikke er vendt hjem til Danmark og Aarhus, men er blevet hængende i Hannover, skyldes det hans ønske om at være tæt på den søn, som han fik med sin tyske eks-kone.

-Min søn er 11 år nu, og jeg har efterhånden boet så mange år i udlandet, at det er tvivlsomt, om jeg vender hjem til Danmark igen. Nu må vi se tiden an, når han bliver teenager, men selv om jeg er skilt fra moderen, har jeg et rigtig godt forhold til min eks-kone, der også bor her i Hannover. Vi har også fået rigtig godt gang i tøjfirmaet Kleinigkeit, som jeg har startet og driver i samarbejde med min tyske ven og samarbejdspartner, Steffen Grosskurth, der kommer fra en karriere som håndboldspiller, siger Leon Andreasen, der også tager sig tid til at spille golf i sin sparsomme fritid.

Opvokset med ungdomsfodbold i Østbirk og Hammel skiftede stortalentet Leon Andreasen til AGF’s ungdomsafdeling i 1999 og fik to år senere sin første kontrakt med klubben som professionel og udfyldte de kommende fire år under skiftende trænere en rolle enten i midterforsvaret eller som en målfarlig og kontant midtbanespiller, der tidligt i karrieren kom i DBU’s søgelys. Det blev således til 33 kampe for tre forskellige U-landshold, mens karrieren på A-landsholdet toppede med 20 kampe (3 mål) i perioden 2007 til 2014 – dog afbrudt af skadespauser undervejs. Det var også de mange og langvarige skader, der i 2016 fik Leon Andreasen til at tage den endelige beslutning om at stoppe karrieren efter mange operationer undervejs.

Stampe gav mig chancen

-AGF betød alt for min fodboldmæssige udvikling, der gjorde det muligt for mig at komme på landsholdet og opnå en karriere som professionel i udlandet. Det var John Stampe som træner, der gav mig chancen i AGF, da jeg kom til klubben fra Hammel. Jeg boede i Aarhus sammen med Kasper Kure og fik mange gode venner blandt holdkammeraterne. Nogle af dem ser jeg stadig, hvis jeg f.eks. har tid til at komme hjem til julefrokost i Aarhus med bl.a. spillere som Stig Tøfting, Steffen Rasmussen, Søren Pedersen, Morten ’Duncan’ Rasmussen og Gunner Lind. Vi havde et rigtig godt sammenhold på holdet af den slags, som jeg senere kom til at savne i karrieren i udlandet, siger Leon Andreasen, der krydser fingre for, at AGF snart igen vil være med fremme i toppen af dansk fodbold: -Jeg følger interesseret med i situationen omkring AGF, for jeg har stadig mange følelser for klubben, siger den danske ’tysker.’

Med Leon Andreasens eksplosive udvikling i AGF-trøjen blev det Werder Bremen, der sikrede sig hans underskrift på en kontrakt, der kostede den tyske klub omkring 13 mio. kr. i transfersum. Efter 32 kampe og et par mål valgte Werder Bremen dog at udleje danskeren til Mainz 05 i 2006-2007, før han i 2008 blev solgt videre til den engelske klub, Fulham. Efter godt en snes kampe vendte Leon Andreasen i 2009 tilbage til tysk fodbold på en lejekontrakt i Hannover 96. Det blev senere til et køb med permanent ophold i Hannover, hvor han i en fem-årig periode spillede 70 kampe og scorede 13 mål, før det tvungne karrierestop.

Født: 23.04.1983 i Aidt ved Thorsø

AGF: 2001-2005

Kampe: 112

Mål: 19