Close
Marc Rieper

MARC RIEPER

FORSVARSKLIPPE PÅ LANDSHOLDET

De tørre tal i statistikkerne dokumenterer med al tydelighed, at Marc Rieper er en af de AGF-legender, der har det flotteste cv at falde tilbage på. Efter fire gode sæsoner i AGF fra 1988 til 1992 blev det til eksklusive adresser som Brøndby (1992-1994), West Ham United (1994-1997) og Celtic Glasgow (1997-1998), før han vendte hjem til Aarhus til en kort periode som assistent for cheftræner John Stampe i 2001 og senere også en bestyrelsespost i AGF’s professionelle afdeling.

Som fast forsvarsklippe på landsholdet i perioden op gennem 1990’erne blev det til 61 landskampe og to scoringer, inden han efter VM i Frankrig 1998 pådrog sig den alvorlige tå-skade, der alt for tidligt kom til at sætte en stopper for karrieren som kun 30-årig. Marc Rieper var ikke i EM-truppen, der triumferede i 1992, men var til gengæld med i EM-slutrunden 1996 i England og den succesrige VM-slutrunde i Frankrig 1998, der blev den sidste optræden på landsholdet for både ham og brødrene Michael og Brian Laudrup.

Lige ved og næsten

Selv om tallene med 13 mål i de fire nævnte klubber og to på landsholdet indikerer en målfarlig og hovedstødsstærk central forsvarer, så vil Marc Rieper måske bedst huske de to lige ved og næsten-scoringer, der lige præcis ikke gik ind – hvor urimeligt det end kan lyde. Et nærgående forsøg for AGF på Camp Nou mod FC Barcelona og et hovedstød på overliggeren i den forrygende VM-kvartfinale, som Brasilien vandt 3-2. Tidligere i indledende runde havde Marc Rieper scoret det enlige mål i sejren over Saudi-Arabien.

-Med lidt mere held havde vi i 1989 slået FC Barcelona ud i kvartfinalen i pokalvindernes Europa Cup-turnering. Vi tabte ganske vist 0-1 i den første kamp i Aarhus, men spillede 0-0 på Camp Nou i den kamp, hvor jeg havde et nærgående hovedstød, som Andoni Zubizaretta klarede i stor stil. Det samme gjorde han, da Søren Andersen havde en friløber næsten fra midten kort før tid. Barca vandt senere turneringen, men havde vi slået dem ud, var træner Johan Cruyff ganske givet blevet fyret, og så var det såkaldte Dream Team med bl.a. Michael Laudrup måske aldrig blevet en realitet, siger Marc Rieper, der scorede det ene af målene i første runde af turneringen, da AGF vandt 4-1 på udebane over Glenavon FC.

Marc Rieper gjorde sin entre hos AGF i de sidste år af 1980’ernes storhedstid, der kulminerede med det danske mesterskab i 1986 og pokalsejre i 1987 og 1988. Det kunne være blevet til pokaltriumf nummer otte for AGF, da Marc Rieper i 1990 var med i finalen i et næsten tomt Parken (8.000 tilskuere) mod Lyngby. Efter 0-0 i ordinær kamp vandt Lyngby klubbens tredje pokaltriumf 6-1 (!) efter forlænget spilletid.

-Den kamp burde vi havde vundet i ordinær tid. I pausen af den forlængede spilletid og bagud 0-2 skiftede vi en angriber ind i håbet om at vende kampen. Jeg tror ikke, at træner Ole Brandenborg fik det kommunikeret til anfører John Stampe, så vi startede anden halvleg under stor forvirring med 12 mand, siger Marc Rieper.

Bliver varm om hjertet

-Det var en af karrierens største oplevelser den dag, da jeg trak den hvide trøje over hovedet til min debutkamp for divisionsholdet mod Silkeborg. I alle ungdomsårene havde jeg haft min daglige gang på Fredensvang og brugt utrolig megen tid på at følge de fantastiske spillere på AGF’s divisionshold. Det havde været en drøm i hele mit unge liv, og at jeg i dag er med i legende-klubben med mange af de spillere, jeg så op til som barn, gør mig varm i hjertet, siger Marc Rieper, der også havde sine favoritter i klubben.

-John Stampe og Troels Rasmussen var begge fremtrædende figurer i det forsvar, jeg som helt ung blev en del af. Jeg lærte utroligt meget af dem fodboldmæssigt, og de blev siden hen nogle af mine bedste venner. Hvis jeg skal nævne en hård modstander på banen, må det blive englænderen Alan Shearer. Han var egentlig mulig at dække op, men han havde en helt utrolig næse for alligevel at finde vej til netmaskerne.

-Da jeg i 2001 vendte hjem fra udlandet og blev assistent for træner John Stampe, sagde jeg, at AGF var det hold i Danmark med det største uopfyldte potentiale. I 2022 kan jeg desværre sige det samme, for der er virkelig et kæmpe potentiale, siger Marc Rieper, der i en periode efter karrieren var hotelejer i Aarhus (Hotel Philip), men i dag sammen med hustruen Charlotte er indehaver af sko- og tøjbutikken BA10, hvor han primært beskæftiger sig med online-delen og websiden.

Født: 05.06.1968 i Aarhus

AGF: 1988-1992

Kampe: 114

Mål: 5