Close
Michael Hyldgaard

MICHAEL HYLDGAARD

ANDEN GENERATIONS-DIREKTØR

Navnet Hyldgaard har en særlig klang i dansk fodbold. Det være sig lokalt i AGF som på landsplan i DBU og internationalt plan i FIFA. Mange år før Helge Sander og Harald Nielsen i 1977 kom med truslen om en dansk professionel piratliga, var det AGF-lederen Poul Hyldgaard, der år efter år på DBU’s årsmøder havde slået til lyd for indførelsen af professionelle tilstande i dansk fodbold. Han så tidligt, at kvaliteten i Danmark år for år blev forringet i forhold til udlandet samtidig med, at DBU ikke tillod at bruge de bedste udlandsprofessionelle på landsholdet, fordi det stred imod amatørreglerne.

Den mest markante fodboldleder i dansk fodbold i sidste halvdel af forrige århundrede er ikke mere. Men meget symbolsk kom også anden generation i Hyldgaard-familien til at sætte sit store præg på AGF’s historie. Først som en af de første non-amatørspillere på kontrakt i AGF i 1978 og siden som direktør for den professionelle afdeling i en turbulent tid fra 2000 til 2002.

Opvokset på Fredensvang

På det sportslige plan voksede Michael Hyldgaard nærmest op på AGF fra femårs-alderen, da han efter forældrenes opfattelse havde ødelagt lidt for mange blomster i haven under leg med bolden. I dag spiller han stadig old boys-fodbold i den klub, hvor han har tilbragt hele sin fodboldtid. Efter en debutkamp for divisionsholdet med nederlag til Vejle Boldklub i 1972, blev det til nedrykning i 1973. Så gik det bedre i de kommende sæsoner med oprykning til 1. division i 1976. Det var en periode, hvor AGF’s position i Aarhus som byens klub var truet af både Skovbakken og Fuglebakken.

Efter debutkampen mod Vejle 1972 spillede Michael Hyldgaard resten af sæsonen både divisionsfodbold og ynglingefodbold på det hold, der vandt DM i 1972 foruden det jyske mesterskab og pokalturneringen. I de efterfølgende år frem til karrierestoppet i 1982 dannede han forsvarsmur i skiftende konstellationer med holdkammerater som Ole Wendelboe, Troels Rasmussen, Jens Harmsen, Kurt Ross og John Stampe. Michael Hyldgaard havde 16 kampe på de danske U/19 og U/21-landshold, men i lighed med andre i den hjemlige liga blev det svært for ham at tage springet til A-landsholdet på grund af den hårde konkurrence efter 1971, da DBU tillod brugen af udlandsprofessionelle på landsholdet. At den første kamp med de udenlandske stjerner på holdet så blev tabt med 0-5 i Portugal, er en helt anden sag.

-I de sidste to år havde jeg også fornøjelsen af at spille på hold med den tidligere Real Madrid-stjerne Henning Jensen. Desværre blev det kun til sølvmedaljerne i 1982, da vi spillede 2-2 i den sidste kamp mod B 93, hvorefter OB blev mestre. Selv om Poul Erik Bech var en god træner med en positiv spillestil, begik vi flere fejl op til og under den kamp, som gjorde, at vi ikke kunne holde den 2-1 føring, der ville have givet os mesterskabet. Ellers var jeg stolt af bronzemedaljerne i 1978, siger Michael Hyldgaard, der nævner Carsten Birkemose (højre back) som en god hold- og værelseskammerat, mens KB’s Niels-Christian Holmstrøm var den ubestridt værste modstander. -Mod ham fik man altid testet fysikken i kampene, der ofte også startede med ukvemsord rettet mod hinanden. Og sådan fortsatte det faktisk også senere på ledelsesplan.

Michael Hyldgaard havde som direktør i perioden 2000-2002 sin store andel i at redde den professionelle afdeling i AGF fra en truende konkurs efter nogle turbulente år på ledelsesgangen. Efter fire år med Bent Wachmann på direktørposten var der gang i svingdøren med direktører som John Skovbjerg og Dan Iversen efterfulgt af interim-direktørerne Flemming Rou og Henrik Bock i korte perioder, indtil Michael Hyldgaard kom til fra et job som divisionsdirektør i kølefirmaet York. Det var også i den periode, hvor fremadstormende Aarhus Fremad var den største trussel mod AGF’s position som byens hold.

Med til at hente Onkel Kurt

Sammen med hovedformanden Erik Meineche Schmidt og Henning Kjeldmann rejste Michael Hyldgaard til Spanien for at forhandle med Henning Kjeldmanns mangeårige bankkollega i Hongkong, Kurt Andersen, der senere fik tilnavnet som redningsmanden ’Onkel Kurt.’ Da redningsplanen var ført ud i livet med Kurt Andersen som storaktionær, valgte Michael Hyldgaard at trække sig fra direktørposten, der blev overladt til Frank Heskjær. Han sad kun i tre år, før han blev afløst af den tidligere førsteholdsmålmand Lars Windfeld. I dag arbejder Michael Hyldgaard som medstifter af start up-virksomheden IR Focus, der står bag udviklingen af en helt ny teknologi til komfortvarme til hænderne baseret på infrarød LED spot.

Født: 06.02.1954 i Aarhus

AGF: 1972-1982

Kampe: 300

Mål: 3