Close

NIKLAS BACKMAN

JERNMANDEN I FORSVARET

Et par alvorlige hovedskader har været medvirkende til, at svenskeren Niklas Backman i efteråret 2021 endegyldigt besluttede sig for at stoppe karrieren. Alt for tidligt vil mange mene. Ikke mindst AGF’s mange fans, der hurtigt bakkede op om svenskeren som deres publikumsfavorit. Det kompromisløse forsvarsspil og de frygtløse hovedstødsdueller i modstanderens forsvar gav Niklas Backman et stempel som den svenske jernmand i forsvaret, der tilmed havde den gode evne at kunne piske sine medspillere frem til en optimal indsats på banen.

Niklas Backman er født i Västerås, men startede sin fodboldkarriere i Skiljebo SK, før han som 19-årig kom til Väsby United, der er samarbejdsklub med AIK Stockholm. I sin debutsæson spillede han samtlige 30 kampe og blev udtaget til det svenske U/21-landshold. Karrieren fortsatte med fire år og over 100 kampe i AIK Stockholm, inden skiftet til den kinesiske klub Dalian Airbin, hvor han scorede fem mål i 59 kampe. I tiden i AIK Stockholm nåede Niklas Backman at optræde seks gange på det svenske A-landshold før skiftet til Kina.

Hentet i Kina

Efter to sæsoner i Dalian Airbin i Kina blev Niklas Backman som 28-årig i 2016 hentet til AGF, hvor han hurtigt markerede sig som forsvarets krumtap og en af holdets absolutte ledere i perioden med David Nielsen som cheftræner. Han scorede i sin debutkamp det ene af målene i 2-2-kampen mod OB. Fri for skader kunne det være blevet til mange flere end de 110 kampe og fire mål, han nåede for AGF, men i lange perioder måtte han sidde uden for med forskellige skader inklusiv en virus og den hjernerystelse, der holdt ham ude det meste af foråret 2019. Undervejs nåede han at blive udnævnt til holdets anfører efter Pierre Kanstrups afrejse. Netop som Niklas Backman i efteråret 2021 var vendt tilbage til genoptræning efter en knæskade, måtte han tage beslutningen om at stoppe på grund af efterveerne efter flere hovedskader.

-Efter grundige overvejelser nåede jeg frem til, at jeg ikke længere skal spille fodbold. Det har i sagens natur været en af de sværeste beslutninger i mit liv, men nu hvor den er taget, er jeg også lettet, og jeg ser frem til et nyt kapitel. Jeg har lyttet til lægerne og har taget beslutningen sammen med min familie. Jeg skal også tænke på mit liv efter fodbold, og jeg ønsker ikke at løbe nogen risiko med mit helbred. Det er trist at stoppe med noget, man elsker, men det er det rigtige at gøre i min situation, siger Niklas Backman, der i 2022 fortsat er tilknyttet den århusianske klub.

-Fra dag et fik jeg en vigtig rolle på holdet og jeg kunne hurtigt mærke, at det var en speciel klub.  Jeg fik et meget varmt velkommen fra fans, holdkammerater og folk omkring klubben, og min familie har altid følt sig hjemme i Århus! Jeg har elsket at spille i den hvide trøje og altid givet mig 100 procent i træning og kampe. På grund af min kompromisløse spillestil havde jeg mange skader, men overordnet set er jeg stolt af mine præstationer i AGF, siger Niklas Backman og slutter: -Jeg er overbevist om, at AGF inden for nogle år kommer til at være en del af toppen af dansk fodbold igen. Klubbens potentiale er enormt, og alle forudsætningerne er til stede.

Født: 13.11.1988 i Västerås, Sverige

AGF: 2016-2021

Kampe: 110

Mål: 4