Close
Peter Arbs

PETER ARBS

HAN FIK FROMS TILLID

Peter Arbs lægger ikke skjul på, at den tidligere landsholdsmålmand og senere AGF-træner, Henry From, havde stor indflydelse på hans forholdsvis korte karriere som divisionsspiller, der strakte sig over tre år fra 1975 til og med 1977 i AGF efterfulgt af tre år i Ikast fS som kontraktspiller, før der blev trappet ned i Valby-klubben Frem i 1983. I sine unge dage fik han ni kampe sammenlagt for U/19 og U/ 21-landsholdene.

-Jeg tog det virkelig som et stort skulderklap, da Henry From udnævnte mig til anfører som kun 19-årig. Det kom helt uventet og var en tillidserklæring, som jeg var stolt af at modtage, siger Peter Arbs, der spillede libero på AGF-holdet og gerne fortæller om Froms uventede træk i detaljer.

Student på Interrail

-Jeg var netop blevet student og havde om sommeren været rundt i Europa på Interrail, men var med på holdet fra efterårets start midt i august. Før en kamp i Aabenraa havde jeg sat flere vækkeure i gang, da mine forældre ikke var hjemme – bare for en sikkerheds skyld. Efter en cykeltur til Fredensvang satte jeg mig på en træstub og ventede på afgangen, så jeg kunne sove videre i bussen på vej til Aabenraa. Pludselig kom Henry From hen til mig med beskeden: ”Du spiller libero i dag”, hvorefter jeg begejstret svarede, at ”det skal vi nok klare.” Efter en kort snak med holdleder Per Knudsen kom From tilbage med følgende besked: ”For resten er du også anfører i dag.” Øh, jo da, tænkte jeg og fik kun kort svaret: ”Det klarer vi også.” Og herefter gik det jo glimrende på banen med ni sejre og to uafgjorte kampe i resten af året efterfulgt af to sejre i starten af 1976, siger Peter Arbs, der havde et godt samarbejde med Michael Hyldgaard både på og uden for banen.

-Jeg nød pladsen som libero, fordi den gav mig frihed på banen samtidig med, at den krævede overblik – også over modstanderen – og muligheder for eksekvering. Det gav mig ansvar for spillet. Samtidig havde jeg et stærkt og godt samspil med Michael Hyldgaard, der kunne en masse af det, jeg ikke var så god til. Han hjalp mig meget i starten, da jeg kom op i førsteholdstruppen, hvor kulturen var helt anderledes end i ungdomsrækkerne. Vi havde et fælles værdisæt, og uden for banen også et uddannelsesmæssigt fagligt fællesskab, fordi vi begge læste på HHÅ (i dag Aarhus BSS).

Taknemmelige kørestolsfans

Peter Arbs peger på Vejle-spilleren Ulrich Thychosen, som han mødte flere gange allerede i ungdomsårene, som en hård modstander. -En fuldkommen spiller med stærk spilforståelse, hurtighed, god teknik og en flot sparketeknik med begge ben, siger Peter Arbs, der ikke husker vilde fanoplevelser, men til gengæld har nogle helt andre tilskuere i erindringen: -Det var meget specielt at se glæden i ansigterne på de kørestolsfans, der altid sad på løbebanen ved nedgangen til spillertunnellen på Aarhus Stadion. Et enkelt high-five fik dem til at lyse op i glæde.

Hvis Peter Arbs skulle gøre noget om i AGF, ville han nok fokusere mere på at hjælpe spillerne fra ungdomsrækkerne ved overgangen til seniorfodbold og satse mere på uddannelse til de forskellige roller på holdet både på og udenfor banen. Det gøres måske i dag, men ikke dengang han spillede.

-Det kan blive en lang rapport at spå om AGF’s fremtid. Foreløbig er det en top3-klub i Jylland og top5-klub i Danmark (med undtagelse af den aktuelle situation). Men organisationen og potentialet er til stede, for at virksomheden AGF kan gøre det godt. Spørgsmålet er så, om det gøres lige så godt fodboldmæssigt? Jeg erindrer hvad min klasselærer i 2. klasse skrev i min karakterbog: ”Hidtidige gode karakterer giver ikke adgang til at sjuske med de skriftlige opgaver.” Det kan oversættes til, at hidtidige gode resultater ikke giver adgang til at sjuske med fodboldholdet. Pas godt på det. Det er derfor, opbakningen er der – endnu, siger Peter Arbs, der har en længere karriere bag sig i erhvervslivet.

Først som marketingdirektør og senere administrerende direktør var han i en årrække med til at bygge Fair Forsikring A/S op til en virksomhed med 220 ansatte og 350 mio. kr. i omsætning før salget til det norske forsikringsselskab Gjensidige A/S. I dag er han professionelt bestyrelsesmedlem i flere virksomheder og medejer af nogle mindre virksomheder under opbygning – med bopæl i Hørsholm.

Født: 26.05.1956 i Aarhus

AGF: 1975-1977

Kampe: 65

Mål: 3