Close
Peter Rudbæk

PETER RUDBÆK

TO GANGE ÅRETS TRÆNER

Den nu 67-årige nordjyske træner (2022), Peter Rudbæk, er den længst siddende træner i AGF i nyere tid. Han sad på posten i syv år fra 1993 til 2000 som en af de mest succesrige trænere i klubben. I øvrigt trænede han også AaB både før og efter AGF-tiden i sammenlagt ni år, så det må siges at være ganske godt i en branche, hvor trænerne i gennemsnit kun bestrider jobbet i mindre end to år. I perioden 1990-1993 trænede han Viborg FF og nåede i karrieren som cheftræner over 700 kampe.

Peter Rudbæk blev to gange kåret til Årets Træner. Første gang i AaB i 1987 og anden gang i AGF i 1996, da han vandt sin eneste titel for klubben med en sejr i pokalfinalen på 2-0 over Brøndby. Målscorere var Peter Degn og Stig Tøfting i en finale i Parken, der satte tilskuerrekord for en dansk pokalfinale med over 36.000. AGF havde i øvrigt den hidtidige rekord på 33.500 tilskuere, der så AGF besejre KB med 2-0 i 1961.

Midt i Peter Rudbæks trænertid i AGF stødte han og klubben på uventede problemer i bestræbelserne på at opbygge et nyt storhold med bærende spillere som Torben Piechnik, Martin Jørgensen og Stig Tøfting. Efter at EU-domstolen i 1995 afsagde Bosman-dommen (opkaldt efter den belgiske spiller Jean Marc Bosman), kunne spillere med kontraktudløb frit skifte til en anden klub uden nogen form for kompensation til klubben.

-Det kørte op ad for os i AGF hele tiden, indtil Bosman-dommen ændrede det meste. Vi mistede et halvt hold efter den flotte sæson 1996 og igen et halvt hold efter 1997. Det satte os langt tilbage i opbygningen. Projektet i min AGF-tid udviklede sig ellers godt i de første fem år med kontinuitet i ledelse og bestyrelse, hvor folk som Mogens Boyter, Jens Harmsen og Bent Wachmann gjorde, at vi havde en fælles forståelse i arbejdet. Det gjorde ikke arbejdet lettere i mine tre sidste år i klubben, da de tre forsvandt fra ledelsen, siger Peter Rudbæk.

Udviklingschef i DBU

Peter Rudbæks bedste år i AGF var selvsagt 1996 med både pokaltriumf og sølvmedaljer, men blandt de store oplevelser med klubben peger han også på de mange topkampe på Aarhus Stadion, hvor fansene medvirkede til den gode stemning. Han ser AGF’s fremtidsmuligheder som værende rigtig fine – bl.a. på grund af de stolte traditioner og de mange trofaste tilhængere.

Før sin professionelle karriere var den læreruddannede Peter Rudbæk ungdomstræner i både Nørresundby Boldklub og AaB. Efter trænerårene i superligaen blev Peter Rudbæk ansat i DBU som chef for trænerudviklingen, inden han i 2020 stoppede og gik på frivillig pension – dog med mindre opgaver for bl.a. UEFA. Han har også været en eftertragtet foredragsholder med gode kommunikative evner. Ofte suppleret med et stænk af nordjysk humor som dengang han kom med den legendariske kommentar om trænergerningen: ”Man kan godt være en god træner, selv om man ikke har modtaget en fyreseddel.”

Født: 05.02.1955 i Nørresundby

AGF: 1993-2000 (cheftræner)

Titler: Pokalen 1996