Close

STIG TØFTING

KOMPROMISLØSE TØFFE

Stig Tøfting er personificeringen af den danske talemåde om det kære barn, der har mange navne og ikke lige frem er ubekvem ved det, om han så tiltales som ’Plæneklipperen’ eller ’Tøffe’ – som stod printet på torsoen af den hvide AGF-trøje i stedet for Ceres-logoet, da han i foråret 2022 blev kåret til Årets Legende i AGF som nummer seks i rækken efter legendariske spillere som John Stampe, Aage Rou Jensen, Martin Jørgensen, Troels Rasmussen og Henry From.

Kompromisløsheden er vel nok den mest fremtrædende egenskab hos Stig Tøfting både inden for og uden for linjerne. På banen var det den tidligere landstræner, Richard Møller Nielsen, der gav ham tilnavnet ’Plæneklipperen’ med henvisning til hans energi og evne til at rydde op på midtbanen, mens kompromisløshedens ofte kommer til udtryk uden for banen, når Stig Tøfting som ekspertkommentator giver udtryk for sin uforbeholdne mening om dansk fodbold – det være sig som klummeskribent i dagspressen eller som ekspertkommentator på tv-skærmen hos Viasat. Stig Tøfting har sågar sat kompromisløsheden på tryk i selvbiografien ’No Regrets’, hvor han i samarbejde med Lars Steen Pedersen ærligt fortæller om de forskellige kontroverser i sit liv, der et par gange undervejs også fik indflydelse på det sportslige engagement i klubber som AGF og engelske Bolton Wanderers.

Men Stig Tøfting er meget andet end kontroverser, både på og uden for banen. I de seneste år er han således blevet kendt for sit store engagement i velgørenhedsindsamlinger, og i sin lange aktive fodboldkarriere opnåede han mere end de fleste med 41 landskampe (to mål) og 440 kampe (47 mål) i otte forskellige klubber – heraf AGF i fem omgange og tyske Hamburger Sport-Verein i to omgange.

Barsk og intimiderende

Superligaklubberne OB og Randers FC, tyske MSV Duisburg, kinesiske Tianjin Teda og svenske BK Häcken er andre klubber, hvor Stig Tøfting ikke blot har spillet, men også vist lederskab i en sådan grad, at mange af hans medspillere i dag giver udtryk for, at de følte sig revet med til en bedre præstation, selv om den verbale opbakning i datiden kunne virke barsk og intimiderende. Men sådan er Tøffe. Sådan var Tøffe. Og sådan gjorde det ham til en dominerende spiller, der aldrig bliver glemt.

Efter skiftet som 10-årig fra århusianske ASA til AGF’s ungdomsafdeling spillede Stig Tøfting som senior i AGF fra 1987. Som kontraktspiller fra 1989 var han med til at vinde pokalfinalen på Aarhus Stadion i 1992 over B 1903 med 3-0 og opnåede den samme triumf fire år senere med 2-0 sejren over Brøndby i Parken, hvor han tilmed blev kåret som pokalfighter. Samme år blev det til DM-sølv med Peter Rudbæk som træner. I den mellemliggende tid havde han haft to år i Hamburger SV og et lejeophold i OB. Landsholdskarrieren blev indledt i 1993 med debut i en venskabskamp mod USA (2-2) og sluttede under VM-slutrunden i 2002 med et nederlag på 0-3. Han deltog i EM-slutrunderne 1996 i England og 2000 i Holland/Belgien og VM-slutrunderne i 1998 i Frankrig og 2002 i Japan/Sydkorea. I perioden 2008 til 2011 har han også arbejdet som trænerassistent for både Randers FC og AGF.

AGF var altid basen

-AGF har altid været min base, og jeg har ikke i lighed med nye spillere i klubben haft behov for tid for at falde til i klubben de mange gange, jeg er vendt hjem. Det har været som at møde landsholdskammeraterne til en ny samling efter nogen tids fravær. Rent sportsligt var 1996-sæsonen den klart bedste i min tid i AGF med pokalsejren over Brøndby, hvor jeg scorede det ene mål, og DM-sølvmedaljerne, men også pokalsejren i 1992 på Aarhus Stadion over B 1903 og min deltagelse på OL-landsholdet i Barcelona samme år, tæller selvfølgelig med i det billede. siger Stig Tøfting, der har John Stampe som et af sine forbilleder:

-Jeg har haft mange forbilleder inden for fodboldens verden, men jeg vil ikke betragte dem som helte. Det tætteste, jeg kommer på en helt, er min gamle anfører John Stampe, som jeg lærte at kende, da jeg var bolddreng. Han var et fint menneske og en af de skarpest tænkende fodboldspillere, jeg har mødt. Han forstod virkelig, hvad spillet gik ud på, og hvis bare man gjorde, som John sagde, spillede man en god kamp. Han råbte og skreg som en sindssyg og bandede som en havnearbejder. Jeg plejer at sige, at hvis mit sprog indimellem er lidt upassende, er det hans skyld, siger Stig Tøfting, der ikke agter at male Fanden på væggen om AGF’s fremtid – trods en svag sæson 2021-2022.

-Jeg tror, at holdet her nåede sit bundniveau, så det nærmest kun kan gå fremad. Jeg ser ikke, at AGF går en mørk tid i møde. Der er styr på økonomien i klubben, og på lidt længere sigt vil det gavne holdet at kunne spille på et nyt stadion, siger Stig Tøfting, Årets Legende i klubben 2022.

Født: 14.08.1969

AGF: 1987-1993, 1995-1997, 2000 og 2004. 2010 (assistenttræner)

Kampe: 231

Mål: 39

Titler: Pokalen 1992 og 1996