Close
Thomas Thorninger

THOMAS THORNINGER

THE SMILING KILLER

Talentet var indiskutabelt allerede i de tidlige ungdomsår, da advokatsønnen fra Ringkøbing, Thomas Thorninger, som 17-årig i 1989 blev scoutet i Holstebro og hentet til talentudviklingen i den hollandske klub PSV Eindhoven. Det blev dog ikke her, men hjemme i Jylland – nærmere betegnet Vejle Boldklub – Thomas Thorninger slog igennem med 13 mål i 51 kampe. Som en god tekniker med udpræget målnæse formåede Thomas Thorninger at dække pladserne på både midtbane og i angrebet, og hans lette smil og nærmest selvudslettende fremfærd gav ham hurtigt tilnavnet ’The Smiling Killer’. Om sin tid i AGF i to omgange har Thomas Thorninger ikke svært ved at sætte navne på bedste holdkammerat og værste ’modstander’.

-Jeg havde det rigtig godt med Palle Sørensen i AGF, måske fordi vi ligner hinanden en del i både udseende og sind. Til gengæld vil jeg gerne udnævne Stig Tøfting til min ’værste modstander’. Han stoppede aldrig med at kritisere mig på banen, og selv når jeg havde scoret, havde jeg altid gjort et eller andet forkert, siger Thomas Thorninger om sit forhold til ’Tøffe’.

Turbulent karriere

Thomas Thorningers 14-årige karriere i toppen af dansk og international fodbold blev turbulent, men med størst succes i AGF og FC København, mens hans to italienske eventyr i først Perugia (1997-1998) og dernæst Udinese (2002-2003) var mindre heldige med 12 kampe for Perugia og en enkelt for Udinese. Godt hjulpet af advokaten hjemme i Ringkøbing formåede Thomas Thorninger tre gange at forhandle sig til kontrakt i udlandet fra en transferfri position i både Vejle, AGF og FC København. I det sidste tilfælde havde den jyske målmager spillet fire år i FC København og vundet et dansk mesterskab, inden han rejste til Udinese – i øvrigt på anbefaling af den tidligere FCK-træner Roy Hodgson. I det andet ophold i PSV Eindhoven spillede Thorninger 15 kampe – bl.a. en Super Cup-kamp som angrebsmakker med legenden Romario.

I 134 kampe for FC København scorede Thomas Thorninger 29 mål, mens det sammenlagt i AGF over fire år blev til 54 mål i 125 kampe. Et ganske imponerende gennemsnit i begge klubber. Diverse landshold havde også bud efter Thomas Thorninger, der i 30 kampe for U/17, U/19 og U/21 scorede 14 mål, mens målene udeblev i tre ligalandskampe.

-Mine største oplevelser med AGF var 1996-sæsonen med sølvmedaljer og pokaltriumfen i Parken med 2-0 sejren over Brøndby – og så naturligvis min status som topscorer i superligaen, siger Thomas Thorninger, hvis 45 mål i 90 kampe på tre sæsoner skaffede ham kontrakten med italienske Perugia. Efter hans egen opfattelse begik han en fejl i sit andet ophold i AGF ved ikke at stoppe noget før i 2004 under den svenske træner Søren Åkeby.

-Men selv om AGF’s muligheder i dansk fodbold ser svære ud på den korte bane, vil jeg vurdere dem til at være ret gode på lang sigt, siger Thomas Thorninger, der i det civile liv i dag udlever sin kærlighed til vin som Sommelier/Expansion Manager i VildMedVin.

Født: 20.10.72 i Ringkøbing

AGF: 1994-97 og 2003-2004

Kampe: 123

Mål: 53

Titler: Pokalen 1996