Close

TOM BONDE

PUBLIKUMSFAVORITTEN

På trods af den sene ankomst til topfodbold i AGF i 1972 som 22-årig opnåede angriberen Tom Bonde en status som publikumsfavorit qua sine mange mål og underholdende spillestil, der ledte tanken hen på en regulær fodboldboheme. På kun fire sæsoner præsterede Bonde med de farlige frispark at score 65 gange for AGF inklusiv en pokalkamp mod Haderslev, hvor han scorede fem mål i sejren på 6-2.

-Dengang var der ikke noget, der hed specialtræning i f.eks. frispark og andre dødbolde, men til gengæld kom den gode sparketeknik fra drengetiden i Aabyhøj, hvor vi selvtrænede hundredvis af dødbolde, siger Tom Bonde.

Fra han var seks år, tilbragte han de første 16 år af sit fodboldliv i Aabyhøj IF inden skiftet til AGF, hvor han debuterede mod Esbjerg – og blev mandsopdækket af den stærke forsvarer Jens Jørgen Hansen. I AGF nåede han at optræde på divisionsholdet med trænere som Kaj Christensen, Jimmy Strain, Henry From, Jørn Bjerregaard og Erik Christensen.

Skiftede for sent til AGF

-Aabyhøj var min barndomsklub, som jeg også nåede at spille 100 kampe for som senior. Men set i bakspejlet kan jeg godt fortryde, at jeg ikke skiftede til AGF mindst fem år før. Jeg havde muligheden, men sagde nej de første gange, jeg blev spurgt. Alt i min karriere kom fem år for sent, siger Tom Bonde, der til gengæld fandt sig godt til rette i AGF, da han endelig tog det ’forbudte’ skifte fra Aabyhøj. Han nåede dog at repræsentere AGF i to U/21-landskampe.

-Jeg fik utroligt mange gode holdkammerater og bekendtskaber. Jeg kan bare nævne kortklubben ’Lewis’, som lever den dag i dag. Det var dengang med personer som John Stampe (afdød, red.), Carsten Christensen, Troels Knudsen, Steffen W. Petersen og Lars Taudahl m.fl. Men skal jeg nævne en person, der kom til at betyde meget for mig, var det den store og stærke centerforward fra Grenå, Per Andersen, der desværre døde alt for tidligt. Det var en kanon fyr, altid i godt humør og med en sjov bemærkning, siger Tom Bonde.

Når Tom Bonde ser tilbage på AGF-tiden, ser han også naboerne fra Randers Freja som datidens hårdeste, men også sjoveste modstander, hvor han tørnede sammen med et forsvar med store personligheder som Jørgen Rasmussen, Steen Danielsen, Leif Raaby og den ’hidsige’ målmand Ebbe Andersen. -Om det var turnerings-, trænings- eller senere old boys-kampe, så var der krig på kniven hele vejen rundt. Men både før og efter kampene kunne vi være de bedste venner med en hyggelig snak over en kop øl, siger Tom Bonde.

Hjemme holder vi med AGF

Blandt de bedste oplevelser nævner Tom Bonde turen op ad trapperne fra omklædningen til banen, hvor han ofte måtte lægge øre til råbet fra de forventningsfulde tilskuere: ’KOM SÅ TOM.’ Den folkekære musiker, Flemming ’Bamse’ Jørgensen, var både AGF-ambassadør og klubfan – og specielt meget stor fan af Tom Bonde. I et interview i Tipsbladet lød overskriften engang: ”Mit største ønske er en aflevering fra Tom Bonde.”

At han var en karismatisk spiller, der huskes i vide kredse, fik han leveret et godt bevis på i 2001, da AGF skulle spille en kamp i Esbjerg. En medarbejder på JyskeVestkysten ved navn Steffen Lilmoës skrev før den kamp en længere beretning i avisen om AGF og specielt Tom Bonde som hovedtema under overskriften: ’Hjemme hos os holder vi med AGF.’ Baggrunden var skribentens opvækst i Nielstrup-Voldum, hvor hans familie var splittet op i tilhængere af AGF og Randers Freja.

Den 74-årige Tom Bonde har i 40 år arbejdet med salg af rekvisitter til stadions, og selv om han officielt er gået på pension, fortsætter han dette arbejde på freelance-basis. For nylig leverede han således nye alu-mål til både FCM Arena i Herning og Blue Water Arena i Esbjerg.

Født: 23.10.1947 i Aarhus

AGF: 1970-1978

Kampe: 172

Mål: 65