Close
Torben Piechnik

TORBEN PIECHNIK

EM-HELT AFLØSTE EM-HELT

Det vakte en del opmærksomhed, da AGF i 1994 formåede at tiltrække forsvarsspilleren Torben Piechnik, der kom til klubben efter en kort karriere i Liverpool FC – i øvrigt også præget af skader. Det betød nemlig et skifte, hvor den ene EM-helt afløste den anden EM-helt i AGF-forsvaret, hvor Kent Nielsen ragede op i perioden 1992-1994. De var begge med i Richard Møller Nielsens EM-trup, der chokerede ved at vinde EM-guldet i Sverige 1992 med sejren på 2-0 over Tyskland. Og med Kent Nielsens fortid i Aston Villa før AGF-tiden havde de begge oplevet den hårde verden i den engelske Premier League.

Københavneren Torben Piechnik fik det meste af sin fodboldopdragelse i KB, hvor han spillede gennem otte år fra han var 16, indtil han foretog et overraskende klubskifte til stærkt satsende Ikast på den jyske hede. Her spillede han i to sæsoner, indtil han vendte retur til København og B 1903, der på det tidspunkt konstant var en del af toppen i dansk fodbold. Det paradoksale ved Torben Piechniks danske karriere var, at han både tabte en pokalfinale til AGF og vandt en pokalfinale med AGF – med fire års mellemrum.

I 1992 var han en del af det stærke B 1903-hold, der trods favoritværdigheden tabte pokalfinalen på Aarhus Stadion til AGF med cifrene 0-3. Senere på året og efter EM-triumfen i Sverige var han med til at vinde DM-sølv for B 1903 før skiftet til Liverpool kort før dannelsen af fusionsklubben FC København af hans to tidligere klubber. Da han vendte hjem igen to år senere, høstede han både pokaltriumf med AGF i 1996 med sejren over Brøndby og DM-sølv samme år efterfulgt af DM-bronze til AGF i 1997. Torben Piechnik var en samlende nøglefigur på træner Peter Rudbæks 90’er-hold, mens holdet personalemæssigt blev splittet for alle vinde på grund af følgerne af Bosman-dommen, indtil han stoppede karrieren i 1999.

Nyt hold bygget op

-Jeg kom til AGF som afløser for Kent Nielsen i 1994, og jeg så mig selv som værende med til at opbygge et nyt hold fra middel til et slagkraftigt tophold under cheftræner Peter Rudbæk, der kulminerede med 1996-sæsonen, hvor vi vandt pokalturneringen over Brøndby, men desværre måtte nøjes med sølvmedaljerne i turneringen. Til de største oplevelser hørte også de internationale kampe, og især kampen i UEFA Cup-turneringen på udebane mod Nantes i Frankrig, hvor Lars Windfeld stod en fantastisk kamp og holdt buret rent, mens jeg havde fornøjelsen at score sejrsmålet til 1-0. Det betød også, at vi gik videre efter 2-2 i Aarhus, siger Torben Piechnik, der blandt mange stærke holdkammerater i AGF-tiden også havde landsholdsspilleren John Sivebæk, som han stadig dyrker et venskab med. De to var begge i truppen, der triumferede ved EM i Sverige i 1992.

På landsholdet opnåede Torben Piechnik at spille 15 kampe og arbejdede efter karrieren i en periode i transportbranchen. Han uddannede sig også til fysiurgisk massør og er selvstændig i branchen samtidig med, at han fodboldmæssigt har optrådt på både old boys-landshold og showstars-hold.

Født: 21.05.1963 i Hellerup

AGF: 1994-1999

Kampe: 132

Mål: 11

Titler: Pokalen 1996